T20/1160 trapézlemez

Alkalmazás

A T20/1120 trapézlemez főleg nem teherviselő felületek borítása. Elsősorban zárt kerítés rendszerek, oldalfalak, tárolók, korlátok burkolati eleme, mintázata nagyban hasonlít a lambériához. A T20/1120-as trapézlemezek selyemfényű változatban, illetve fahatású mintázattal is elérhetőek. Egyes színekben kérhető a két oldalon festett/mintás alapanyag is.

Oldalfal:
Amennyiben a lemezekből csak oldalfal (nem teherviselő) borítást készítünk, úgy elegendő lehet a 0,40-0,45 mm-es anyagvastagság is.  T20/1120 trapézlemez esetén nincs oldalsó vízor, így inkább oldalfalak, kerítések, belső borítások kialakítására alkalmas.

Tető:
A hosszanti toldásnak minimum 10-15 cm-nek kell lennie a tető dőlésszögétől függően, és az összeillesztést hossz- és oldalirányú toldás esetén is érdemes tömítő ragasztó vagy -szalag és fűzőcsavar segítségével a visszaázástól megvédeni.

Méretek

Teljes szélesség: 1,12 m
Hasznos szélesség: 1,08 m
Bordamagasság: 20 mm
Bordák száma: 8 db (7 bordaköz)
Javasolt max. gyártási hossz: 4 m.
Anyagvastagság: 0,40 – 0,45 mm

Szerelés

Rögzítés:
A zártszelvényre, acélszelemenre lécre vagy stafnifára kerülő trapézlemez felfogatása gumis alátétű, önmetsző csavarral gyors és egyszerű. Javasolt csavarmennyiség, mely függ a szélterheléstől és az alátámasztás sűrűségétől is kb. 5-7 db/m2, melyet a bordaközökbe kell becsavarni (Nem bordatetőbe!).

Vágás:
A trapézlemezek horganyzott-festett tekercsekből hideg hengerléssel készülnek, a hosszméretre vágás a mintához kialakított ollóval történik. Az így darabolt trapézlemeznek nem sérül a horgany- és a festékrétege, az anyag időtálló marad. A további felhasználás során, ha alakítani szükséges a gyári méreteken, azt kizárólag olyan eszközzel szabad tenni, ami nem generál nagy mértékű hőt, ezáltal nem változik a lemez korrózióállósága. (pl. kézi vagy gépi lemezvágó olló, rezgőfűrész, lyukasztó fűrész, stb., flexelni tilos!)

Számítási segédlet

Számítási segédlet:

Amennyiben feltételezzük, hogy a lemeztáblák függőlegesen kerülnek felszerelésre, az alábbi példa segíti az anyagszükséglet kiszámítását. (A T8 trapézlemez hasznos fedési szélessége: 1,13m, teljes szélessége: 1,18m.)

Építendő kerítés hossza 20 m, magassága 2 m
Anyagszükséglet:   20m/1,08 m =  19 db tábla
Fizetendő:        1,12m×2mx19db =  42,56 m2
Csavar: 5-6 db/m2