T38 trapézlemez

Alkalmazás

A T38 trapézlemez mikrobordákkal ellátott, nagyobb fesztávok áthidalására alkalmas típus. Leggyakrabban ipari létesítmények, csarnokok, terménytárolók stb. fedésére használható.
Bordamagassága 38 mm, 5 borda-4 bordaköz kialakítású. Az erősebb profil lehetővé teszi akár 6-10 m hosszú lemez legyártását, így egy hosszabb tetőt egy táblával le lehet fedni a gerinctől az ereszcsatornáig. Hossztoldás esetén minimum 20 cm átfedés javasolt. Az összeillesztést hossz- és oldalirányú toldás esetén is érdemes tömítő ragasztó vagy -szalag és fűzőcsavar segítségével a visszaázástól megvédeni.
Fa vagy fém szerkezetre erősítve gyorsan szerelhető, erős, és praktikus tetőburkoló anyag. Alátámasztásához elegendő a 100-120 cm-enkénti keresztirányú alátámasztás. A hosszanti és keresztirányú toldásoknál érdemes fűzőcsavarokat és tömítőanyagot (fémragasztó, tömítőszalag) használni, hogy a víz visszaszivárgását megakadályozzuk.

A hosszanti toldásnak minimum 10-15 cm-nek kell lennie a tető dőlésszögétől függően, és az összeillesztést hossz- és oldalirányú toldás esetén is érdemes tömítő ragasztó vagy -szalag és fűzőcsavar segítségével a visszaázástól megvédeni.

Méretek

Méretek:
Teljes szélesség: 1,10 m
Hasznos szélesség: 1,00 m
Bordamagasság: 38 mm
Bordák száma: 5 db (4 bordaköz)
Javasolt max. gyártási hossz: 6-8 m. (6 m feletti folyásirányi hossz esetén javasolt a lemez felület megosztása.)
Anyagvastagság: 0,50 – 0,60 mm

Szerelés

Rögzítés:
A zártszelvényre, acélszelemenre lécre vagy stafnifára kerülő trapézlemez felfogatása gumis alátétű, önmetsző csavarral gyors és egyszerű. Javasolt csavarmennyiség, mely függ a szélterheléstől és az alátámasztás sűrűségétől is kb. 5-7 db/m2, melyet a bordaközökbe kell becsavarni (Nem bordatetőbe!).

Vágás:
A trapézlemezek horganyzott-festett tekercsekből hideg hengerléssel készülnek, a hosszméretre vágás a mintához kialakított ollóval történik. Az így darabolt trapézlemeznek nem sérül a horgany- és a festékrétege, az anyag időtálló marad. A további felhasználás során, ha alakítani szükséges a gyári méreteken, azt kizárólag olyan eszközzel szabad tenni, ami nem generál nagy mértékű hőt, ezáltal nem változik a lemez korrózióállósága. (pl. kézi vagy gépi lemezvágó olló, rezgőfűrész, lyukasztó fűrész, stb., flexelni tilos!)

 

Számítási segédlet

Számítási segédlet tető esetén (példa egy tetősíkra számolva):

Fedendő felület szélessége (gerinc hossz) 15 m
Folyásirány hossza (gerinc-csatorna távolság) 5,6 m

Anyagszükséglet: 15m/1,0m = 15 db tábla
Fizetendő: 1,10m×5,6mx15db = 92,4 m2

Csavar: 5 db/m2